02 Water

De hydro- en balneotherapie is een hoogontwikkeld, individueel op de eigen behoefte aangepast systeem van waterbehandelingen. Het is de uitwendige toepassing van water in alle samenstellingen: vloeibaar, vast en gasvorming. Het water brengt door thermische, chemische of hydroelektrische prikkels het organisme tot zinvolle reacties, die tot positieve regulatie van alle lichaamsfuncties leiden.

Er zijn ongeveer 120 toepassingen, waaronder wassingen, wikkels en kompressen, begietingen, baden en stomen, die van milde, nauwelijks belastende toepassingen tot sterk prikkelende toepassingen varieren, waardoor ze zich nauwgezet en individueel op de constitutie en conditie van de betreffende persoon laten afstemmen.Water is relatief milieuvriendelijk en goedkoop, makkelijk verkrijgbaar en ruimschoots voorhanden, chemisch neutraal, vanuit natuurlijke bronnen beschikbaar en goed toe te passen.

 

Het is dit natuurlijke geneesmiddel, dat Sebastian Kneipp de bijnaam “Waterdokter”bezorgde en dat hij inderdaad als belangrijkste fundament voor een gezond leven beschouwde en gebruikte. Het bekendst is wel het waterstappen, waarbij men als de spreekwoordelijke ooievaar tussen de sla door bijna kniehoog water in een bekken (of bad of wasemmer) schrijdt.

Maar ook wassingen en begietingen - heet, koud of wisselend en naar behoefte aan de verschil- lende plaatsen aan het lichaam toegepast - hebben een genezende en preventieve werking op het gehele organisme. Kneipp ontwikkelde al deze toepassingen en combineerde ze ook. Zijn scherpe opmerkingsgave en steeds groeiende kennis op het gebied van ziekte en zielzorg brachten hem een omvangrijke ervaring en veel genezende successen.

Bij de watertherapie maakte hij volgend onderscheid:

 

  • Zachte prikkels wekken de levenskrachten.
  • Gemiddelde prikkels versterken de levenskrachten.
  • Te sterke prikkels bezorgen schade, want ze verzwakken het .

 

De waterbehandelingen versterken de afweerkrachten en het vegetatieve zenuwstelsel, ze werken harmoniserend op alle systemen in het lichaam en bevorderen een zekere gelatenheid voor onze ziel.

 

Het water geneest niet enkel door de temperatuurwerking, maar het is ook een belangrijke drager voor de inhoudsstoffen van geneeskruiden. Of als pepermuntthee voor de innerlijke versterking of met een badtoevoeging daarvan voor de behaaglijkheid, of als oer-element bij het aqua-joggen - water is eigenlijk van zichzelf uit al een soort "dokter".

“De beste gezondheidsmaatregelen zijn die, die het versterkende ook laten merken.” Sebastian Kneipp