04 Voeding

Een afgewogen en veelzijdige voedingstherapie houdt in een
natuurlijke, zo mogelijk biologische volwaardige voeding: volkorenproducten,
rauwkost, melkproducten, vitaminen, minerale zouten, fermenten en
sporenelementen. Alle gedenatureerde voedings- en genotmiddelen zou men het
liefste helemaal weglaten. De gezonde voeding is de basis voor speciale
voedingsvormen, zoals een dieet bij ziekte of voeding waarin bepaalde zaken
worden weggelaten.

Een op de behoeften afgestemde, volwaardige, smakelijke, mogelijk zo natuurlijk mogelijke (biologische) voeding is de belangrijkste voorwaarde voor het zich wel bevinden. Ze draagt er aan bij om gezond te blijven als ook het weer gezond worden, wanneer de de lichaamseigen afweersystemen bevordert.

Niet enkel de samenstelling van de gerechten speelt hiervoor een belangrijke rol, maar ook de ingrediënten rond het eten: genieten, plezier, rust en voldoende tijd behoren bij een gezonde maaltijd net als keukenkruiden en groenten.

Een paar tips.

Eet veelzijdig en afwisselend. Verboden heeft Sebastian Kneipp niets - enkel het overdrijven. Kneipp meende: in de matigheid ligt de orde. "Elk teveel en elk te weinig leidt in het geval van gezondheid tot ziekte." Kruid veelzijdig met verse kruiden, knoflook, citroen, pastinaak of uien bieden meer smaakvariaten dan enkel zout en ketchup. Plantaardige voedingsstoffen hebben de voorkeur - het liefste vijf maal daags fruit en groente en verder weinig dierlijke (melk)producten dagelijks genieten. Zeevis één maal per week in het voedingsplan inbouwen. Weinig vet, en als het toch gebruikt wordt koud geperst en niet geraffineerd. Veel drinken. Genotmiddelen als koffie en wijn mag u best af en toe gebruiken en ervan genieten. Levensmiddelen uit eigen land(streek) en uit het jaargetijde gebruiken. Toevoegingen aan het eten vers bereiden. Eet in rust en in aangename atmosfeer.