05 Planten

De kruidengeneeskunde of fytotherapie gebruikt kritisch onderzochte geneesmiddelen afkomstig van planten.

"Voorkomen moeten jullie met deze kruiden, niet het euvel eerst groot laten worden", raadde Sebastian Kneipp zijn patiënten.

Voor een verantwoorde zelfbehandeling zijn in het bijzonder de mild werkende soorten geschikt, het liefst afkomstig uit de omgeving waar men woont. Een bekende klassieker is kruidenthee samengesteld uit anijs, kümmel en venkel om de melk- productie bij borstvoeding te stimuleren.

In de winter helpt lindebloesem- of vlierbloesemthee om verkoudheden te voorkomen. Arnica helpt tegen ontstekingen van tandvlees, amandelen en keel, venkel brengt rust in de spijsvertering. Paardenbloem stimuleert alle klieren in het lichaam, goudsbloem ondersteunt de wondgenezing en rozemarijn versterkt de herstellende van ziekte. Dit zijn een paar voorbeelden van de veelvoud aan geneeskrachtige kruiden. Sebastian Kneipp bedeelde de planten een grote plaats toe, en gebruikte ze als badtoevoeging, tincturen, zalven, thee en sappen. Daarbij steunde hij op de lange traditie van de kloostertuinen in Europa en ontwikkelde zijn behandeling steeds verder.

Tegenwoordig heeft een rijke keuze aan sappen en drinks de vruchten- en kruidenthee steeds meer uit het dagelijkse leven verdreven - ze bieden echter goed smakende en gezonde alternatieven, ook nog voor weinig geld. In de cosmetica-branche komen de beauty-bedrijven versterkt terug op de oergrondstof "Natuur" - een trend geheel in de opvatting van de Kneipp-beweging.